hittarecept.se

Vaniljrutor

 
Midsommarafton!
 
 
Denna härliga tid!
 
Vill bjuda er på ett recept på vaniljrutor idag. Vaniljrutorna passar bra ihop med färska jordgubbar.
 
Detta behöver du:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
 
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl créme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Garnering:
Florsocker
 
Ugn 200 grader
 
Gör så här:
1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare eller med elvisp. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30x40 cm, med bakpapper.
 
2. Fyllning:Blanda ägg, kesella, créme fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbotten i långpannan.
 
3. Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Pudra över florsocker före servering.
 
 
 
Gott och enkelt! Påminner om vaniljhjärtan. Det blir mycket kaka. Och det är ju bra :)
Receptet har jag fått från en arbetskollega, tack!
 
Önskar er en fin midsommarhelg!
 
 
 
 
 
 
 
 

Mormors frallor

 
Hej på er!
 
Här kommer recept på frallor. Goda till en kopp kaffe, på buffén eller till helgfrukosten. Mormor bakade ofta dessa frallor och fyllde frysen med. Så det är ett recept efter henne. De är såklart goda att avnjutas färska med smör och en bit ost.
 
 
 
Här nedan följer receptet:
 
50 g jäst
100 g smör
3 dl vatten
2 dl mjölk (3%)
1,5 tsk salt
1 tsk socker
Vetemjöl
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll mjölk och vatten i det smälta smöret och låt det bli fingervarmt.
Häll vätskan över jästen och blanda. Tillsätt salt, socker och vetemjölet. Blanda tills degen känns smidig och släpper kanterna.
Låt jäsa  20-30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på bakbord och dela den i två delar. Forma en lång rulle av degen och skär den i bitar. Lägg på bakplåttsklädd plåt och låt jäsa 10-20 min.
Gräddas ca 12 min. Släng gärna in lite vatten í ugnen när plåten är på plats. Det ger en frasig yta på brödet.
Låt kallna på galler under bakduk!
 
Mums!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kladdkaka med kokostäcke

 
 
 
 

Kladdig, god och enkel kaka som görs i långpanna.
Perfekt att ha i frysen och plocka fram vid besök :)
 
 
 
 
 
4 ägg
6 dl strösocker (510 g)
150 g rumsvarmt smör
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl (180 g)
 
Kokosglasyr:
200 g kokos
2 dl strösocker (170 g)
1 dl sirap
1 1/2 dl vispgrädde
75 g smör
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa först samman ägg och socker. Vispa därefter ner smöret i små klickar, siktad kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist ner mjölet.
 
2. Bred ut smeten i en liten bakpappersklädd långpanna 25 x 35 cm, men bred inte smet ända ut i kanten.
 
3. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
 
4. Glasyren: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme ca 5 min. Rör då och då.
 
5. Bred glasyren på kakan och grädda ytterligare 10 min eller tills kakan blivit ljusbrun.
 
6. Ta ut kakan och låt den kallna innan den skärs i lagom stora bitar.
 
 

Lycka till!
 
 
 

RSS 2.0