hittarecept.se

Chokladformar

Här kommer receptet på chokladformarna. Passar bra som dessert och är enkla att göra. Kan både ätas kalla och lite varma. Ytan täcks av ett härligt frasigt täcke och ska vara lite lösa i mitten när man tar ut dem ur ugnen. Goda att servera med hallon och vaniljglass.

75 gram smör
100 gram mörk choklad (jag använder marabou mörk)
2 ägg
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i chokladbandningen. Häll smeten i smorda ugnsäkra portionsformar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.





Se fler bilder på chokladformarna lite längre ner i bloggen.

Dagens baktips

Klassiska kanelbullar, finns inte mycket som slår det. Men för att inte få torra och trista bullar kommer här tips på hur man får en saftig och smidig deg.

Det är smöret som gör det och det ska vara mycket smör :)

Använd rumstempererat smör i vetedegen istället för smält smör. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och saftigare bullar. 

Blanda ihop smör, strösocker och kanel till fyllningen, det gör så att man får saftigare bullar än om man strör kryddor och strösocker direkt på degen, eftersom sockret och kryddorna drar åt sig fukt.

Använd gärna pappersformar när bullarna ska gräddas. Annars rinner smöret och fyllningen ut på plåten och bullarna kan lätt bli torra.



Grunddeg
150 g mjukt smör
5 dl mjölk
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
50 g färsk jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

1. Värm mjölk och ev kardemumma till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt och smör.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.

6. Dela degen och kavla ut en halva i taget.

7. Bred över smörkrämen och rulla ihop degen till en rulle.

8. Skär rullen i bitar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar.

9. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. 

10. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 


Lycka till!




Kaka som smakar mandelkubb

Den här kakan har smak av bittermandel och kardemumma. Är riktigt stabbig och urgod med en härligt fin skorpa. Smakar som mandelbubb. Nästa gång jag bakar den här kakan ska jag toppa den med pärlsocker.


Passar mycket bra med kall mjölk!




1/2 kg vetemjöl (ca 8½ dl)

3 tsk bakpulver

1½ hg socker (ca 1 3/4 dl)

125 g smör (rumstemperatur)

10 bittermandlar (rivna)

1-2 tsk kardemummakärnor (stötta)

1 ägg

3 dl fet mjölk

Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ihop smör och socker och blanda sedan ner ägg, riven bittermandel och stött kardemumma. Rör ner mjölblandningen och mjölken. Häll i smord sockerkaksform och grädda i 175 grader i ca 50 minuter.

Detta recept är från bloggen Söta saker.


RSS 2.0