Matbröd x 2

 
Fredag och recept på matbröd
 
Hur gott är det inte med hembakat bröd? En härlig deg som man får se jäsa och sedan knåda :) Man kan nästintill välja vilka ingredienser man vill och sen, ja, det bästa av allt äta brödet, å speciellt när det är nygräddat. Med en klick smör på, mums så gott! Och doften som sprider sig i hela huset.Det är fina grejer det! 
Jag har bakat två olika sorters bröd som jag vill dela med mig receptet av. Det ena är ett bröd ska jäsas och det andra är helt utan färsk jäst.
 
Jag börjar med brödet som ska jäsas
 
Rågflingebullar
20 st
 
Detta behöver du:
50 g jäst
0,5 dl olja
5 dl vatten
1 msk ekologisk honung
2 tsk salt
1 dl vetekross
0,5 dl chiafrön
3 dl fiberhavregryn
10-11 dl mörkt lantbrödsmjöl
 
 
 
Gör så här:
 
Smula jästen i en degbunke. Värm vatten och oljan till 37grader.
 
Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten. Tillsätt sedan honung, salt, vetekross, chiafrön och havregryn.
 
Arbeta in mjölet (gärna i en köksmaskin) eller för hand tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.
Jäs övertäckt i 30 min.
 
Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen ordentligt!
 
Dela den i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en bulle.
 
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30min.
 
 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 12-15 minuter.
 
Låt kallna under bakduk.
 
 
 
 
 
Gott! :)
 

Och nu till det andra brödet
 
Detta bröd är hur enkelt som helst att baka och smakar fantastiskt gott! Mycket gott med valnötter som ger lite "crunch" i brödet och flingsalt som gifter sig fint ihop med övriga ingredienser!
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
 
Detta behöver du:
2 dl fiberhavregryn
5 dl grahamsmjöl
1 dl linfrön
0,5 dl chiafrön
2 tsk bikarbonat
3 msk ekologisk honung
1 dl valnötter
1 tsk flingsalt
4,5 dl ekologisk naturell yoghurt
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan ner honung och yoghurten.
 
Häll i smeten i formen. Jag använde mig av en denna form (plåt), som det blir söta minilimpor av.
 
 
Grädda ca 30 minuter.
 
Det går även bra att använda sig av en stor form. Klä då formen med bakplåtspapper och grädda i 60-70 minuter.
 
Detta bröd gör sig fint på ostbrickan. Eller varför inte ihop med en kopp nybryggt te!
 

Lycka till och ha en fin helg!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0